Frosttåliga växter för vårplantering i kruka

Det finns några väl valda kämpar som klarar några minusgrader.

  • Penséer
  • Vinterbär/Skimmia
  • Julros
  • Lökväxter (Bl.a. hyacinter, påskliljor, krokus)
  • Murgröna, järnek, buxbom (vintergröna perenner)
  • Barrväxter

Helt utan undantag sliter jag upp dörrarna till blomsterbutiken redan i början av mars. Och med en våldsam beslutsamhet, fullkomligt utsvulten efter vad som helst som är grönt, slänger jag ner plantor i kundvagnen och sladdar till kassan.

Efter nästan ett halvår av kyla och kompakt mörker är det omöjligt att avstå. Behovet att hålla i någonting levande och grönt. Att stoppa händerna i lucker jord. Att slita fram spaden och vattenslangen. Det måste ske nu, en absolut nödvändighet.

Samma sak, varje år. Det spelar ingen roll att det är flera veckor kvar till sista frost. För det finns ingen återvändo när de där första varma solstrålarna värmer en i ansiktet och fåglarna sjunger vårsonaten så gomseglen vibrerar i varje buske, snön har töat bort och gruset knastrar under skorna. Nu kör vi!

Två timmar senare har solen gått ner och är det inte ovanligt kallt? Vad säger egentligen SMHI? Va, kan det stämma? Minusgrader och risk för snö nästa helg? Ojdå.

PENSÉER

Min respekt och beundran för den här lilla anspråkslösa ”slit och slängblomman” växer för varje år som går. Det är verkligen en överlevare med oändligt lång blomningstid! De klarar sig från första kalla vårdagarna med frost, genom hela sommaren och långt in på hösten med lite omtanke. Sen kommer de föröka sig och sannolikt blomma både i komposten och grusgången.

En riktig liten överlevare, som om de är hållbart odlade, klarar ner mot -5 grader och lite till. Lite snö dessutom och kyla i flera dagar? Inga problem. Visst de ser verkligen ledsna och medtagna ut efter en kall natt, men de repar sig när temperaturen går upp.

VINTERBÄR/SKIMMIA
Vinterbär är en kompakt vintergrön prydnadsbuske med mörkgröna blad och dekorativa blomknoppar i rött eller limegrönt beroende på variant. Planterad i kruka håller den sig grön och fin hela vintern, även om det blir riktigt kallt.

Den är enligt odlarna bara vinterhärdig i zon 1, så räkna inte med att den kommer att ta ny fart till våren om den har stått snygg i krukan sedan i höstas och vintern har varit kall. Men ställ den gärna under tak och låt den få en chans att överraska, jag har läst om en och annan som har Vinterbär utplanterat i trädgården och lyckats bra upp till Zon 3.

Vid plantering på våren klarar den iallafall ett par minusgrader, men blir det riktigt kallt så kanske det är att rekommendera lite fiberduk och lite omtanke för säkerhets skull.

Att tänka på:

- Välj krukor som är frosttåliga och vattna inte för mycket. Om du fyller upp krukorna med vatten som sedan fryser blir det tufft för rotsystemet på växten, och krukan kan spricka när vattnet expanderar. Lökväxter eller vårblommor behöver inte någon stor mängd vatten när det är kallt ute.

- När du köper blommor från en odlare eller blomsterbutik är de "väckta och på gång". De är vana vid temperaturen dels där växten är framodlad och därefter vana vid temperatur och miljö i butiken där den stått på hyllan ett tag. Är det riktigt bistert, blåsigt och kallt när du planterar ut dem i kruka kan det bli tufft med omställningen och har du otur stryker de med.